top of page

Najděte v sobě talenty: SVŮJ SKRYTÝ POKLAD II.

Aktualizováno: 15. 4.


ZASTAVENÍ

Jenom vy rozhodujete, co se zbytkem života. Zastavte se. Za horečnou a únavnou práci, hašení všech ohňů, se vám moc ocenění nedostane. Získejte čas pro sebe. Potřebujete se podívat na své počínání kriticky, hodnotit sám sebe – co dělám, jak to dělám a proč to dělám. Začátek těchto úvah nebývá příjemný, ale buďte sobě upřímní.

Položte si zásadní otázky? Kolik let ještě budete pracovat a vydělávat? Pět nebo třicet do důchodu nebo do doby, kdy budete mít dost velký kapitál, abyste mohli začít třeba jen cestovat nebo investovat?

Klíčová otázka: co budete dělat do té doby, jak si uspořádáte život? Je to věc vašeho rozhodnutí: Samozřejmě víte, že od vás rodina něco očekává, máte závazky z minula. Jsou skutečné, nebo si jen myslíte, že je máte? Váš největší závazek je totiž představa, jak naložíte s časem aktivního života, který máte k dispozici. S pracovním časem, s roky života, které máte před sebou: Nepřipouštějte si myšlenku, že prostě musíte dělat to, co dosud nebo něco podobného. Nemusíte. Můžete svůj život přestavět, můžete užívat víc radosti, víc požitků.


Pro to ovšem musíte žít a pracovat chytřeji, opravdověji, nemrhat časem. Čas je váš největší kapitál. A také váš rozum, který je nástrojem jeho využití.

OBJEVOVÁNÍ TALENTŮ V SOBĚ

Začněte tím, že objevíte své vlastní talenty. Pokud máte potěšení ze samotné práce, z toho, že přinášíte zákazníkům prospěch, a že to děláte dobře, pak patříte mezi těch 20 % těch, kteří realizují své talenty (podle výzkumů Gallup Institute na dvou milionech lidí ve všech světadílech). Jste tedy šťastný člověk. Práce vás těší, pravděpodobně žijte v pohodě, máte přátele, lidé vás většinou mají rádi.


Pokud vás samotná práce netěší, nemáte z ní dobrý pocit, intuitivně cítíte, že vám cosi uniká – pak pravděpodobně patříte mezi zbylých 80 % a neděláte to, na co máte talenty. Pracujete proto, že potřebujete vydělat peníze, a platíte za to cenou vlastní námahy, nepříjemných pocitů a nudy. Co s tím?


Vzpomeňte na dobu mládí, na čas malin nezralých. Co jste rádi dělali? Co vás vzrušovalo, čím jste se tehdy chtěli stát? O čem jste snili? I když vaše sny nebyly možná reálné, přemýšlejte o činnosti, která vás tehdy lákala a dodnes přitahuje. Zkuste se vracet ke kořenům…


Možná že jste chtěl být cestovatelem – proč, co bylo oním lákadlem? Poznávání nových věcí? Touha po dobrodružství? Vzrušení z neznáma? Možná jste chtěl především opustit místo, kde jste žil. Začít jinde a znova, dokázat si, že překážky zvládnete? Pak jste zřejmě vystudovali něco „praktického“, nastoupili do zaměstnání. Přizpůsobili jste se požadavkům a začali vykonávat práci, která nebyla dobrodružná ani vzrušující. Z hlediska společenského statusu jste obstáli, vydělávali slušné peníze. Ovšem peníze jsou jen vnějším znakem úspěšnosti, nejsou obvykle zdrojem radosti ze života.


Vraťte se do vzpomínek a přehrajte si v duchu postupně všechny situace, kdy jste toužili něco dělat, něčím se stát. A stejně pozorně si přehrajte v paměti situace, kdy jste něco, cokoliv dělali, a byli tím zaujatí tak, že jste ztratili pojem o čase. Vzpomeňte si, co jste se učili rychle a snadno – analýzou všech těchto situací můžete postupně pochopit, kde jsou vaše talenty.

Budete-li hledat usilovně a vícekrát, najdete svůj poklad talentů.

NALÉZÁNÍ VLASTNÍCH TALENTŮ JE VELIKÉ DOBRODRUŽSTVÍ


Když člověk dělá činnost, která je v souladu s jeho talenty, pracuje snadno, necítí to jako břímě nebo nutnost. Bývá to přirovnávané k jízdě po čtyřproudé dálnici, která je snadná a může být rychlá a pohodlná. Pokud děláte to, nač talenty nemáte, podobá se to jízdě po neupravených místních silničkách. Do cíle dojedete oběma způsoby, ale s rozdílem vynaložené námahy, času a nepohodlí. Talentů je celá řada. Každý z nás má nadání něco dělat velmi dobře, pravděpodobně lépe než kdokoliv jiný. Ještě důležitější ale je, že tato práce přináší jednotlivci radost a uspokojení. Ale pozor: ne výsledky práce, ale samotná činnost. Jako příklad lze uvést třeba talent být dobrou ošetřovatelkou v nemocnici. Je to komplexní talent, skládající se ze schopnosti empatie, sociálního cítění i touhy a schopnosti měnit stav pacientů k lepšímu. Jak najít takový talent? Může vzejít ze zájmu dívenky, která od dětství pečuje o poraněná zvířátka…

Vraťme se k touze po cestování a dobrodružství. Jaké talenty se mohly skrývat zde? Pravděpodobně touha po poznání. Dále i talent naplánovat a řídit své počínání, vymyslet projekt (cesty), zorganizovat potřebné vybavení, sehnat peníze. Prožít dobrodružství z neznámého, dokázat řešit nové problémy za pochodu. Pokud někdo měl tyto sny a zkoumání nových problémů vnímá jako výzvy a má potěšení z jejich řešení (samotného řešení), pak jde pravděpodobně o talent manažera krizových situací.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page