top of page

Najděte v sobě talenty: SVŮJ SKRYTÝ POKLAD I.

Aktualizováno: 15. 4.

Téměř všichni máme v sobě poklady talentů, které nás mohou přivést k úspěchům a radosti. Zamyslete se a podívejte se se do sebe. Známe se opravdu dobře, vyhovuje nám to, co v práci děláme? Nechceme změnu? Ale jak na ni dosáhnout?


Marek pracuje jako manažer s vysokou odpovědností ve firmě zabývající se výrobou i obchodní činností. Zrovna jede do práce a má pocit tísně… Ještě před pár lety byl plný nápadů, aktivity a cítil v sobě sílu něco dokázat. Dnes ale vnímá spíše únavu: tlaky odevšad – podřízení, nadřízení, zákazníci, budoucnost… Úspěchy minula jsou zapomenuty a zvýšené úsilí nepřináší očekávané efekty. Podnik, kde pracuje, se dostává do červených čísel, mluví se o uzavření několika závodů.


Je přesvědčen, že udělal všechno, co se dalo, ale stejně se nedaří. Váhá mezi odhodláním něco udělat a rezignací. Bude to vůbec k něčemu? Zmocňuje se ho pocit marnosti, má strach udělat chybu, nevidí perspektivu. Úbytek energie, starosti, špatný spánek, rozmrzelost se již začaly podepisovat i na osobním životě. Připomněl si, že je zdravý, děti také, výplatu dostává včas, má hezké bydlení, auto, … Ale přesto tuší, že něco důležitého není v pořádku. Jako by mu něco unikalo... Co s tím? Nejsou vám Markovy pocity povědomé?


JAK VYJÍT Z LABYRINTU ANEB JAK Z TOHO VEN?

Někteří už to zvládli. Dalo jim to práci a museli se naučit uvažovat a rozhodovat jinak, než byli zvyklí. Po nepříjemném období se úspěch dostavil. Můžete to udělat také…

Manažer současnosti se neobejde bez schopnosti pracovat na své odolnosti vůči neúspěchům, pocitům frustrace, vlastní motivaci, dovednosti pracovat s vlastními emocemi. Vždyť právě v krizových situacích se projeví rozdíl mezi opravdovým a slabým vedoucím.


Jaký praktický návod z toho vyplývá? Důležité může být zjištění, že řada lidí v podobné situaci již uspěla. Cest může být několik. U většiny těch, který uspěli, jsme nalezli společné znaky postupu, které jsou shrnuty do následujících bodů:

· Zastavte se. Nenechte se zahltit operativou a tlakem ostatních.

· Objevte své talenty. Máte je, možná o nich nevíte, možná jsou potlačené, ale máte je. A na nich postavte své silné stránky.

· Vytvářejte pevné a dobré vztahy. Sám úspěchů nedostáhnete. Pomůže komunikace. Umíte to?

· Ujasněte si své současné životní cíle a naplánujte cestu.

· Změňte svůj momentální životní (pracovní) styl, neuspokojující rutinu.

· Mluvte sám se sebou. Písemně. V zásadě víte nebo tušíte, co potřebujete udělat, jenom to vědění máte potlačeno každodenní prací, řešením problémů různého významu. Snažíte se splnit, co přijde na váš stůl, protože to okolí chce, máte pocit, že musíte úspěšně zvládnout vše. Napište si to.




0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page