top of page

Najděte v sobě talenty: SVŮJ SKRYTÝ POKLAD III.

Aktualizováno: 15. 4.

VYTVÁŘEJTE PEVNÉ A DOBRÉ VZTAHY


Potřebujete mít několik důvěrných přátel, se kterými můžete bez rozpaků mluvit o své nespokojenosti, případně o neúspěšnosti. Pomohou vám v hledání možných východisek. Nejlépe tak, že s nimi budete hledat cesty, jak ze současného stavu. Nebudete muset překonávat rozpaky při debatě o svých (a jejich) talentech. Pokud takové přátele nemáte, využijte možnosti mluvit s dobrým koučem, který vás podpoří a pomůže vám. Potřebujete si vyzkoušet na jiných lidech, jestli jdete nadějnou cestou.


Zeptejte se sami sebe, „proč pracujete“. Jistě, potřebujete vydělat peníze. Určitě také chcete vidět výsledek své práce. Také chceme získat uznání, ocenění a pochvalu za vykonanou práci. Ta ale závisí na jiných, většinou nemáme přímý a reálný vliv na její dosažení. Uvidět materializovaný výsledek práce (postavený dům, vybroušenou vázu) se však podaří jen některým z vás. Specializace a dělba práce nás oddělila od výsledku – zřejmého smyslu práce. Potřebujeme tedy chápat i „viditelný“ výsledek práce.

Váš životní cíl vám poslouží jako mapa, která vám ukazuje, kam chcete dojít.


MĚJTE SVÉ ŽIVOTNÍ CÍLE


Být šťastný stále je nemožné, střídání citů je normální reakce na změny prostředí – vnějšího i vnitřního. Prožívání můžete chápat jako sled pocitů štěstí a zklamání, pocitů uznání a neuznanosti, pocitů úspěchu a neúspěšnosti, pocitů euforie a deprese, pocitů naděje a strachu z budoucnosti a jiných dalších, které všichni známe. Ovšem základní ladění, kotva citů, ke které se vracíme, může být radost a spokojenost nebo zklamání a úzkost.

Jistým, na okolí nezávislým zdrojem může být Jistým, na okolí nezávislým zdrojem může být potěšení z činnosti a radost z toho, že se nám práce daří. Je ovšem také třeba zmínit, že toto nevypovídá nic o objektivním významu a důsledku činnosti. Může jít i o činnost neužitečnou, nezpeněžitelnou, která má význam jen pro toho, kdo ji vykonává. Např. koníčky - malování obrazů člověkem, který nemá ani větší talent ani dovednosti. Nezíská uznání, ale prožívá potěšení z činnosti. Pravděpodobně má nějaký výtvarný talent, možná obecně tvůrčí talent. Až objevíte své talenty, bývá jich víc než jeden, zkuste chvíli dělat něco, kde by se mohly projevit. I když to zatím neumíte. Pokud talent máte, poznáte to tak, že se učíte velmi rychle a snadno. Sám talent k úspěchu nestačí. Aby mohl být uplatněn, je třeba ho doplnit znalostmi, které je možné se naučit, a dovednostmi, které se získávají praktickou činností, potvrzují jej zkušenosti. Dovednosti v oboru talentu se naučíte obvykle snadno a lehce. Znalosti získáte rychle proto, že vás to bude bavit a vzrušovat. Ovšem před vámi leží rozhodnutí, zda si budete dopřávat využití talentů v rovině amatérské zábavy, nebo zda chcete změnit svou profesi. Dělejte to, co děláte rádi. Aspoň chvíli. Poznáte radost z činnosti.




0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page